Wil jij graag in de horeca werken?
Mis je de diploma’s en eventueel de ervaring?
Is de normale route via een MBO of ROC niets voor jou?
Dan helpen wij je graag om je startkwalificatie te halen en daarna een baan in de horeca te vinden.
Proeverij de Ontmoeting, het Deltion College en enkele horecazaken in de regio beginnen in 2020 met een speciale horeca-opleiding voor kwetsbare studenten / mensen die erg moeilijk leren.
Het bijzondere aan deze opleiding is:
- Dat je niet klassikaal maar individueel les krijgt van docenten die jou begrijpen,
- Dat je leert in je eigen tempo,
- Dat je gedurende de hele opleiding een vaste coach hebt die jou helpt bij het leren,
- Dat je begint in een kleinschalige, veilige omgeving en geleidelijk went aan de dynamiek van de horeca,
- Dat je leert en ervaring op doet in de echte praktijk bij verschillende horecabedrijven waardoor je erg interessant wordt voor horecawerkgevers,
- Dat je in het 2e jaar van je opleiding al een salaris gaat krijgen,
- Dat wij je, na het slagen voor de MBO opleiding niveau 2, helpen om een baan te vinden,
- Dat wij jou en je nieuwe werkgever vervolgens nog een tijdje begeleiden.
Denk jij ook dat je hierdoor wel in staat bent om je startkwalificatie te halen en eindelijk die leuke baan in de horeca te krijgen, lees dan hieronder de verdere details en meld je vervolgens aan voor een intake of vraag om een informatief gesprek. Als we 10 studenten hebben starten we de opleiding.
De startkwalificatie in de horeca is de MBO opleiding niveau 2. Je kan kiezen voor de richting Kok of voor de richting Gastvrouw / Gastheer. Als je nog niet aan de toelatingscriteria voldoet voor deze opleiding kun je eerst de Entree-opleiding Assistent Horeca volgen. Hieronder lees je wat meer over de diverse opleidingen.
Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie, Entree-opleiding |
Houd jij van lekker eten en drinken en vind je het leuk dat andere mensen daarvan genieten? Als assistent horeca, voeding of voedingsindustrie sta jij aan de basis van elke maaltijd. Als jij een passie voor voeding en mensen hebt, dan is dit je beginpunt!
Profiel Horeca Assistent
Behulpzaam, hygiëne, instructies opvolgen, vriendelijk naar de gasten, samenwerken, schoonmaak, verzorging, voedselproductie en -verkoop ,gastvrijheid en onregelmatig willen werken.
Wat leer je?
In de horeca staat hygiëne op nummer één. Je leert dan ook hoe je de werkruimtes, de machines en het keukengereedschap super schoon en netjes houdt. Daarnaast leer je over de voeding zelf en over voedselbereiding, tijdens je werk en de theorie maar ook tijdens interessante workshops van leveranciers. In de bediening leer je om tafels in te dekken, gerechten en dranken te maken, bestellingen op te nemen en te serveren, afruimen. Je leert goed communiceren en omgaan met gasten of cliënten. Tijdens de opleiding leer je natuurlijk ook samenwerken met collega's.
De vakken Nederlands, rekenen, Engels en burgerschap horen standaard bij deze opleiding.
Typering beroepshouding
De assistent entree accepteert leiding, heeft een actieve houding, een passend werktempo en verantwoordelijkheidsgevoel. Hij komt op tijd, werkt netjes, nauwkeurig en zorgvuldig en houdt zich aan afspraken. Hij kan zich enige tijd op één ding concentreren. Hij werkt gedisciplineerd, heeft doorzettingsvermogen en brengt een opgedragen taak tot een goed einde. Hij zorgt ervoor er netjes uit te zien in contacten met collega's en anderen. Hij is vriendelijk en correct in de omgang met klanten, gasten, cliënten, bezoekers, zorgvragers, leidinggevenden, collega's en derden. Hij is een gemotiveerde werknemer en bereid om te leren en samen te werken met collega's. Hij houdt zich aan bij het werk horende regels van arbo, veiligheid en milieu en hij houdt zich aan de normen en waarden van de organisatie. Hij beschikt over het aanpassingsvermogen om met veranderingen in zijn werk en werkdruk om te kunnen gaan. De assistent entree werkt in het voortdurende besef dat zijn handelen gevolgen heeft voor de werkuitvoering van hemzelf, van anderen of voor zijn bedrijf of organisatie. Dit geldt in het bijzonder waar regels van arbo, veiligheid, milieu of privacy in het geding zijn.
Voorwaarden aan de studenten:
Je moet gemotiveerd zijn en graag willeren leren en werken in de horeca
Je moet bereid zijn om te leren en werken volgens de waarden en normen van de horeca (hier vallen bijvoorbeeld werken in het weekend, op feestdagen en onregelmatige werktijden onder)
Ouder dan 16 jaar zijn en vijf dagen per week, gedurende 47 weken per jaar willen leren / werken.
Het niet redden op een grootschalige reguliere MBO-opleiding
Een indicatie hebben voor Wajong, WIA, WSW, WLZ, WMO, PGB, participatiewet
Niveau 2, Horeca Kok |
Kun je het aan om zelfstandig gerechten te bedenken en te maken en werk je ook graag samen met een team in de keuken. Vindt je het leuk om gasten te verwennen met jouw creaties, ook als het wat drukker wordt? Dan is de Koks-opleiding voor jou het begin van een mooie toekomst in de horeca.
Profiel Kok, niveau 2:
Behulpzaam, hygiëne, instructies opvolgen, creatief, constante kwaliteit, vriendelijk naar de gasten, samenwerken, stressbestendig, voedselproductie en -verkoop ,gastvrijheid en onregelmatig willen werken.
Wat leer je?
Je leert gerechten voor te bereiden, ingrediënten te snijden en kooktechnieken. Je leert omgaan met keukengereedschappen en -apparatuur. Omdat je in een team werkt, leer je ook hoe je dat efficiënt kan doen. En omdat je met voedsel werkt, leer je tijdens de koksopleiding veel over smaken, voedselkwaliteit en hygiëne.
Hoe ziet het beroep er uit?
Als kok kun jij mensen een leuke avond bezorgen, door de gerechten te maken die ze bestellen. En je zorgt er ook nog voor dat die gerechten er mooi uitzien, want het oog wil ook wat! Je bereidt de gerechten voor en maakt ze af als de gasten ze bestellen. Je helpt mee met de ontwikkeling van de menukaart. Je maakt de keuken schoon en je controleert de ingrediënten die gebracht worden. Je werkt netjes en hygiënisch. Je maakt de planning voor de dag. Je kunt goed tegen stress. En het is natuurlijk belangrijk dat je het leuk vindt om te koken!
Belangrijkste taken?
Je plant je werkzaamheden
Je zet alle spullen en ingrediënten klaar (mise en place)
Je bereidt hoofd- en bijgerechten
Je zorgt dat het eten er smaakvol uitziet op het bord
Je beheert keukenvoorraden.
Niveau 2, Horeca Gastheren en –vrouwen |
Kun je het aan om zelfstandig een deel van het restaurant te bedienen en werk je ook graag samen met een team in de keuken. Vindt je het leuk om gasten te ontvangen, te zorgen dat ze zich snel op hun gemak voelen, en een geweldige horecabelevenis te geven, ook als het wat drukker wordt? Dan is de Gastheer- /vrouw -opleiding voor jou het begin van een mooie toekomst in de horeca.
Profiel gastheer / gastvrouw, niveau 2:
adviseren, horeca, in een restaurant - hotel - bar, communicatief, kunnen afrekenen, gastvriendelijk, onregelmatige werktijden, representatief, samenwerken, stressbestendig en gastvrijheid.
Wat leer je?
Je leert bestellingen op te nemen en gerechten uit te serveren. Je leert tafels dekken en afruimen. Je leert rekeningen opmaken en afrekenen. Natuurlijk leer je samenwerken met de bar en met de keuken, zodat jouw gasten een geweldige ervaring hebben.
Hoe ziet het beroep er uit?
Als gastheer/-vrouw zorg je dat gastenruimte klaar is en alle voorraden zijn aangevuld. Je ontvangt de gasten, adviseert hen en neemt bestellingen op. Je maakt drankbestellingen klaar en serveert deze met de maaltijden uit. Je zorgt dat de gasten het naar hun zin hebben en je houdt het commerciële belang in het oog. Je rekent af met de gasten en ruimt op. Je staat voor gastvrijheid en je leeft de regels na op het gebied van de hygiëne. Je vindt het niet erg om ’s avonds en in het weekend te werken.
Belangrijkste taken?
Je bereidt het bezoek van gasten voor en neemt reserveringen aan
Je ontvangt gasten, begeleidt ze naar hun tafel en neemt bestellingen op
Je serveert gerechten en drankjes en ruimt ook weer af
Je rekent af en neemt afscheid
Je controleert de voorraad.
Algemene info niveau 2:
Wat is er bijzonder aan een Horeca opleiding op niveau 2?
- Intensieve intake vanuit het perspectief van de opleiding en de horeca om er zeker van te zijn dat deze opleiding uitstekend bij jou past. Aanmelding is het hele jaar door mogelijk.
- Praktijk leren (geen gesimuleerde praktijk), in het 1e deel van de opleiding in de veilige omgeving van Proeverij de Ontmoeting. In het 2e deel van de opleiding bij 2 horecawerkgevers (keuze uit 5) in de regio. Je leert vaktechnische, sociale en commerciële vaardigheden die je in je eigen leven en bij de horeca leer-/werkplekken en toekomstige werkgevers direct kunt gebruiken.
- Individueel les op maat met voor de doelgroep herschreven theorieboeken. Daarbij volgt de theorie vooral de praktijk, zodat het veel begrijpelijker wordt. Alle theorielessen vinden plaats in Proeverij de Ontmoeting. Hoe lang je over de opleiding doet bepaal je vooral zelf.
- Gedurende de gehele opleiding krijg je een eigen mentor die met jou uitvindt hoe jij het beste leert en die je tijdens de lesdagen en de praktijkdagen helpt de stof en het horecavak eigen te maken.
- We bieden je een kleinschalige, veilige en gestructureerde omgeving. Naarmate de opleiding vordert zullen we de veiligheid langzaam afbouwen om je voor te bereiden op je leven na de opleiding.
- Naarmate de opleiding vordert zul je ook steeds meer een bijdrage leveren aan de horecazaak waar je de opleiding volgt. Om deze reden zul je in het 1e deel van de opleiding middels een stage-overeenkomst werken en na een proefplaatsingsperiode in het 2e deel van de opleiding een salaris ontvangen, volgens de Horeca CAO.
Diploma of certificaten:
Proeverij de Ontmoeting werkt samen met het Deltion College, een erkende MBO-opleiding. Docenten zijn bevoegd om de lessen te geven. Het eindexamen wordt afgenomen door het Deltion College en is conform de landelijke examennormen voor de opleiding Kok, niveau 2 of Gastvrouw/gastheer niveau 2. Doel is om je te helpen dit diploma te halen. Mocht dit voor een enkel vak niet lukken dan krijg je voor de vakken die je wel goed beheerst een certificaat.
Na deze opleiding / waar kan je werken
Met deze opleiding kun je doorstromen naar een niveau 3 opleiding of je werkt in een hotel, restaurant, feestruimte en congrescentra.
Wanneer word je toegelaten?
In het algemeen kun je de opleiding starten met:
Vmbo: een diploma in de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
Mbo: een diploma van de entreeopleiding
Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Voorwaarden aan de studenten:
Je moet gemotiveerd zijn en graag willeren leren en werken in de horeca
Je moet bereid zijn om te leren en werken volgens de waarden en normen van de horeca (hier vallen bijvoorbeeld werken in het weekend, op feestdagen en onregelmatige werktijden onder)
Ouder dan 16 jaar zijn en vijf dagen per week, gedurende 47 weken per jaar willen leren / werken.
Het niet redden op een grootschalige reguliere MBO-opleiding
Een indicatie hebben voor Wajong, WIA, WSW, WLZ, WMO, PGB, participatiewet.